Oud papier in de brikettenpers?

Verschillende webwinkels verkopen een brikettenpers, waarmee je van je oud papier briketten kunt maken voor in je houtkachel of de open haard.

In de barre laatste ooglogswinters brandden veel mensen dit soort papierbriketten in noodkacheltjes om warm te blijven. En nu dus terug van weggeweest. Onder meer tuinwebwinkels en zelfs een grote energieleverancier hebben de pers nu in hun assortiment. Kosten: 17-25 euro.

Hoe werkt het? Je maakt een soort papier mache, van stukken papier en water. Eventueel mix je er nog zaagsel en gemaaid gras dorheen. De pulp stop je in de pers, je perst zoveel mogelijk water eruit en je legt de briketten te drogen – op internet worden droogtijden genoemd van een paar weken tot een jaar. Ook over de brandtijd lezen we verschillende berichten.

‘Het is een keuze of je de tijd erin wilt stoppen’, schrijft Marco op Ecologieforum. ‘Ik moet toegeven dat het erg therapeutisch werkt om op zondag met een grote bak papier een uur of twee te gaan zitten scheuren. Ik heb trouwens ooit berekend dat als de blokken inderdaad een uur branden en nagenoeg dezelfde verbrandingswaarde hebben als hout, ik ongeveer 50% van de totale warmtevraag kan voorzien uit wat er jaarlijks de brievenbus wordt binnen gegooid.’

Hebben jullie ervaring met dit apparaat? Tips, bedenkingen? We zijn nieuwsgierig naar jullie reacties!

Heb jij al een stip gezet op onze kaart?
Steun Nudge, consumentenplatform voor een duurzame samenleving: www.nudge.nl

  1. ria hoving

    wij hebben deze brikettenpers. In eerste instantie dacht ik dat je de blokken kon gebruiken om het vuur aan te maken, maar ze branden alleen als het vuur al goed heet is. Als je ze gemaakt hebt duurt het een paar weken voor de briketten droog zijn. Het scheuren van het papier kan natuurlijk met de papiervernietiger.
    Al met al valt de pers een beetje tegen ook doordat het best wel veel werk is om de briketten te maken.

  2. Jet

    Wij hebben ook zo’n pers. We scheuren het papier met de hand en laten het een tijd in het water liggen (in bad of een grote teil). Af en toe even roeren, zorgt dat het betere pulp wordt. Hoe betere pulp, hoe compacter het blok en hoe langer het brandt. Dan achter elkaar een aantal blokken persen. We drogen ze eerst 1 à 2 dagen in de kamer op de cv (hoeft niet aan te staan) en dan gaan ze op een rooster boven het trapgat. We gebruiken alleen echt krantenpapier, dus niet de gladde folders. Eens per maand een paar blokken maken van je oud papier en de winter erop opstoken. Brand inderdaad goed als de houtkachel heet is; dus niet als aanmaakhout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: